Umělá sladila jsou horší, než jsme předpokládali.

12.01.2018, 00:21, Jan Lichnovský

Zdá se, že umělá sladila zvyšuji riziko nejen mozkové mrtvice a Alzheimerovy choroby.


Odhalení vědecké studie:  Pravda o umělých sladidlech


Studie založená na komunitě, známá jako skupina Framingham Heart Study Offspring , zahrnovala 4 372 účastníků ve věku 45 let - a ukázala, že denní spotřeba plechovky nebo láhve uměle oslazeného nealkoholického nápoje byla spojena s 2,96x vyšším rizikem mrtvice a 2,89x vyšším rizikem Alzheimerovy choroby a dalších forem demence .
Jinými slovy, dokonce i mírné denní množství uměle oslazené koly téměř ztrojnásobilo riziko rozvoje těchto dvou nebezpečných chorob - šokující nález, který může určitě představovat nárůst výskytu obou onemocnění.
Výzkumní pracovníci poznamenali, že studie, která byla publikována v měsíčníku Stroke v dubnu, byla první, která zkoumala vazbu mezi umělými sladidly a demencí.

Nová studie vychází z dřívějších výzkumů, které ukazují na poškození umělých sladidel


Další studie také ukázaly, že konzumace uměle slazených nealkoholických nápojů byla spojena s vyšším rizikem mrtvice, stejně jako s vysokým krevním tlakem - hlavním rizikovým faktorem pro cévní mozkovou příhodu.
Studie Severního Manhattanu , multietnické a populační studie, ukázala, že konzumace uměle oslazených nealkoholických nápojů byla spojena s vyšším rizikem kombinovaných cévních příhod.
A studie zveřejněná v roce 2009 v Diabetes Care prokázala, že denní spotřeba dietní koly byla spojena s 67% zvýšeným rizikem diabetu 2. typu as 36% vyšším rizikem vývoje složek metabolického syndromu, jako je zvýšený obvod pasu a zvýšení hladiny cukru v krvi.
Umělé sladidla byla také spojena s poškozením jater , ledvinovými kameny a srdečními chorobami. Spolu se zvýšeným rizikem vzniku cukrovky, mrtvice a demence existuje obrovský důvod vynechat umělé sladidla.
Ale tyto toxiny mají ještě další špinavý trik na rukávu.

 

Podvody bez cukru: umělá sladidla skutečně přispívají k nezdravým stravovacím návykům a přírůstku hmotnosti

 

Jako proti-intuitivní, jak se zdá, uměle oslazené bezkalorické nápoje mohou skutečně podporovat přírůstek hmotnosti. Podle vědců z Harvard Medical School , umělá sladidla nadměrně stimulují receptory pro cukr, narušují citlivost chuti a ve skutečnosti omezují toleranci a chuť k jídlu u komplexnějších potravin.
To znamená, že umělé sladidla mohou zdravé, přirozeně sladké potraviny - jako je ovoce – učinit chuťově méně atraktivní. A pokud jde o neslazené potraviny jako je zelenina, spotřeba umělých sladidel může mít za následek, že chutnají zcela nepříjemně.
Současně umělá sladidla skutečně zvyšují touhu po cukru v potravinách s vysokým obsahem kalorií. Vzhledem k tomu, že poskytují nulové kalorie a nulovou sytost - nebo spokojenost - lidé se instinktivně poohlédnou po dalších potravinách, které vyplňují kalorickou mezeru: bludný kruh, který vytváří dokonalý recept na obezitu, diabetes a metabolický syndrom.
Studie potvrzují vazbu mezi umělými sladidly a přírůstkem hmotnosti. Studie San Antonio Heart Study zjistila, že účastníci, kteří pili denně více než tři dietní nápoje, měli dvakrát tak větší pravděpodobnost, že budou trpět obezitou.

 

Umělé sladidla tvoří "špinavou galerii" toxinů


Aspartam , umělé sladidlo složené z fenylalaninu, kyseliny asparagové a methanolu, se v současné době používá ve více než 6 000 spotřebních potravinách - včetně dietních nealkoholických nápojů - a více než 500 léků.
Ve studii z roku 2014 publikované v časopise American Journal of Industrial Medicine vědci prohlásili, že aspartam je karcinogen, a doporučil přehodnotit současnou pozici mezinárodních regulačních agentur, pokud jde o chemickou látku. Také zjistili, že zhoršuje paměť a zvyšuje oxidační stres v mozku. Aspartamové vedlejší účinky mohou zahrnovat bolesti hlavy, poruchy nálady, závratě a dokonce i epizody mánie.
Sucralóza nebo Splenda je možný karcinogen, který byl ve studiích na zvířatech spojen s leukémií. Jedná se o chlorovaný derivát sacharózy, původně vyvinutý jako insekticid.
Acesulfam K obsahuje methylenchlorid, který může způsobit bolesti hlavy, nevolnost, podrážděnost a pomalé reakční doby. Sacharin, nejstarší z umělých sladidel. může způsobit fotosenzitivitu, nevolnost a rychlý srdeční tep. A xylitol je cukernatý alkohol, který může způsobit nadýmání, plyn, křeče a průjem.
Důležitá poznámka : Umělé sladidla na bázi cukernatého alkoholu - běžná ve větrových bonbónech, žvýkačkách bez cukru - mohou být pro psy fatální. Uchovávejte tyto produkty mimo dosah domácího mazlíčka. Lepší je však, nepoužívejte je vůbec.

 

Jako zdravou alternativu používejte přírodní sladidla


Přestože se studie zabývá uměle oslazenými nealkoholickými nápoji, umělá sladidla se skrývají v úžasné paletě nejrůznějších produktů.
Možná nebudete překvapeni, že najdete umělé sladidla v žvýkačkách bez cukru, dietních kolách a nápojích o nulové kalorické hodnotě.. Ale co jejich existence v salátových dresincích, zmrazeném jogurtu a "lehkých" ovocných šťávách? Vždy pečlivě zkontrolujte štítky, abyste se ujistili, že vaše potraviny neobsahují tyto škodlivé chemikálie.
Pro netoxické, nízkokalorické přírodní sladidlo se rozhodnete pro stevii - která má nejen antioxidační účinky, ale může dokonce pomoci regulovat krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Surový, místní, organický med - nabitý také antioxidanty - a melasa černého lalku, která obsahuje vysoké množství vitamínů B a důležitých minerálů, jako je vápník, hořčík a železo - jsou také dobrou volbou.
Samozřejmě, omezení příjmu je klíčové, protože přílišné množství cukru - dokonce i z "přírodních" zdrojů - může poškodit vaše zdraví tím, že způsobí přírůstek hmotnosti nebo zubní kaz. Ale přírodní sladidla citovaná v tomto článku vám pomohou vyhnout se toxickým vedlejším účinkům umělých sladidel.
Pravdou je: není nic "sladkého" v umělých sladidlech. Tyto toxické chemické látky mohou způsobit zmatek ve vaší nutriční pohodě, chuťových vjemech a vašem zdraví. Jednoduše řečeno, vyhnněte se jim za každou cenu.
 

 

Zdroj: (naturalhealth365)

 
« Zpět