Kyselina alfa lipoová v prevenci steatosy / ztukovatění / jater

27.11.2017, 16:34, Jan Lichnovský

Kyselina alfa-lipoová prospívá játrům několika způsoby účinku.



Kyselina alfa-lipoová (ALA) přirozeně produkovaná tělem, je zodpovědná za přeměnu živin na energii. Také chrání křehké buněčné mitochondrie, zvyšuje buněčnou energii a podporuje buněčný metabolismus.
ALA je silný antioxidant, který může neutralizovat škodlivé volné radikály. A má jedinečnou "moc" - je rozpustná ve vodě i v tucích. To znamená, že je snadno biologicky dostupná a může pronikat do každé buňky v těle.
ALA doplňuje a regeneruje jiné antioxidanty chránící játra, včetně vitamínů C a E, Glutathionu a CoQ10. Kromě toho váže a detoxikuje těžké kovy, jako je rtuť a olovo.
Burton Berkson, MD, PhD, odborný konzultant pro ALA pro Centrum pro kontrolu nemocí, jež je jedním z nejdůležitějších světových orgánů v oblasti užívání ALA pro onemocnění jater. Dr. Berkson uvádí, že kyselina alfa-lipoová snižuje hladinu jaterních enzymů, potlačuje virové zátěže a zmírňuje příznaky onemocnění jater.
Během posledních dvou desetiletí dr. ​​Berkson použil ALA k léčbě různých poruch jater, včetně nealkoholické steatózy, hepatitidy B a C, autoimunní hepatitidy a primární biliární cirhózy.

 

Kyselina alfa lipoová může pomoci u nealkoholické steatosy jater (NSJ)

 

V několika nedávných studiích na zvířatech a v laboratořích byli vědci schopni potvrdit terapeutické účinky ALA .Ve studii, která byla publikována v časopise Obesity , doplnění ALA zabránilo akumulaci triglyceridů v játrech . Vědci zjistili, že to bylo způsobeno aktivací specifických cest AMPK, zatímco stimuluje geny SIRT1 a SIRT3. Tým navrhl, že by ALA mohla být obzvláště užitečná při prevenci NSJ u obézních jedinců s inzulínovou rezistencí.
V další studii v časopise Journal of Nutritional Biochemistry objevily výzkumníci, že ALA může skutečně zabránit nealkoholické steatóze vyvolané nadměrným příjmem tuků. Jako bonus: kyselina alfa-lipoová také pomohla zabránit přírůstku hmotnosti.
A ve výzkumu, který byl publikován v časopise Nutrition , tým potvrdil silné antioxidační účinky ALA, které byly obzvláště účinné, když se jednalo o zmírnění oxidativního stresu spojeného s vysokým obsahem tuku.
Konečně, mimořádně slibná studie na zvířatech z roku 2014, publikovaná v časopise Journal of Medicinal Foods , zkoumala účinky ALA na steatosu indukovanou dietou. Výzkumníci zjistili, že ALA snížila hladinu malondialdehydu, biomarker oxidativního stresu a zlepšila antioxidační kapacitu jater zvýšením aktivity superoxiddismutázy, manganu a glutathionu.
Vědci také našli zvýšené množství DHA nebo kyseliny dokosahexaenové - užitečné látky, která působí stejně jako ALA jako protizánětlivé a antioxidační činidlo ke zmírnění onemocnění jater.

 

Jak užívat ALA pro udržení zdraví jater?


Přestože je ALA přirozeně produkována v těle - a existuje téměř ve všech potravinách - odborníci tvrdí, že hladiny se s věkem trvale snižují.
Dr. Berkson doporučuje to, co nazývá "trojitá terapie", která obsahuje 600 mg ALA, 900 mg silymarinu - získaného z mléka bodláku - a 400 μg selenu. Kombinace by se měla užívat v rozdělených dávkách, dvakrát denně.
Samozřejmě, povzbudivé studie (výše) by neměly být považovány za povolení k užívání ALA a následné konzumaci nadměrných tuků k zázračnému předcházení jakýmkoli škodám. Výsledkem výzkumu je, že bezpečná, nenákladná přírodní živina může pomoci aktivně předcházet steatose / ztukovatění / jater a při zhoršující se nealkoholické steatose jater..

Autor: Lori Anton 2017

 
« Zpět