Granátové jablko v prevenci arthrosy
06.07.2016, 15:30, Jan Lichnovský
Arthrosa je degenerativní onemocnění kloubů. Dochází u ní k opotřebování kloubní chrupavky, postupnému omezení hybnosti a silné bolestivosti kloubů. Podle výzkumů může extrakt z granátového jabka přišpívat k prevenci poškození chrupavky svými protizánětlivými a antioxidačními účinky.
Studie publikovaná v Journal of Nutrition se zaměřila na schopnost extraktu z granátového jablka ovlivnit interleukin-1b (IL-1B), prozánětlivý protein, který hraje klíčovou roli v odbourávání chrupavky u arthrosy .
S použitím lidské chrupavy zasažené arthrosou vědci použili vodní roztok výtažku z granátového jablka k pokusu in vitro. Zjistili protektivní účinek extraktu a kromě již známých antioxidačních vlastností i protizánětlivý efekt granátového jablka.
IL-1B způsobuje kromě jiného i produkci dalších zánětlivých mediátorů včetně mataloproteáz matrix (MMP), které silně ovlivňují enzymy podílející se na přestavbě tkání. Výsledkem je degradace chrupavky a poškození kloubů.
Závěrem studie je, že extrakt z granátového jablka omezuje aktivitu enzymů MMP v buňkách chrupavky a tím chrupavku chrání před dalším poškozením.
MUDr Jan Lichnovský