Nutriční doplňky při prevenci a léčbě diabetes mellitus
Alpha-lipoic acid (alfa-lipoová kyselina) - pomáha tělu metabolizovat krevní cukr. Pomáhá přeměňovat glukózu v buňkách v energii. Jako silný antioxidant neutralizuje odpadní produkty buněčného metabolismu. Pomáhá reduovat bolest, pálení, brnění, svědění a jiné symptomy , které jsou přítomné u diabetiků s komplikujícími neuropatiemi. Diabetes také poškozuje nervy, které kontrolují životně důležité orgány jako je srdce a trávicí trakt. Velká studie zahrnující diabetické pacienty s příznaky srdečního postižení způsobeného poškozenou inervací prokázala podstatné zlepšení jejich stavu po podání 800 mg lipoové kyseliny denně.(Ziegler 1997)
Colladeen - Colladeen má vliv na hladinu glykémie i na prevenci komplikací diabetu jako jsou angiopatie, neuropatie aj.
Chrom - Chrom je nezbytným kofaktorem pro kontrolu hladiny glykémie. Chrom pomáhá importovat glukózu do nitra buněk. Je faktem, že bez chromu insulin nepracuje správně. Obecně v našem jídelníčku je málo chromu. Je to způsobeno i vyčerpáním půdy, která již neobsahuje dostatečné množství stopových prvků m.j. i chromu. Ubytek v půdě se odhaduje až na 15% oproti stavu před 100 lety.Doporučená dávka bývá od 200 do 1000 ug denně (Anderson 1989, Bahijri 2002, Wilson 1995)
DHA/EPA - Mastné kyseliny s dlouhým řetězcem DHA a EPA (omega-3 MK) mají mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. Zvyšují spalování tuků a zlepšují metabolismus glukózy.(Ferre 2004)
Bioflavonoidy - zánět je důležitým faktorem při vzniku metabolického syndromu a následně diabetu II. typu. (Savage 2005, Perseghin 2003) Bioflavonoidy jako Quercetin a Resveratrol mají přirozené protizánětlivé účinky a mohou znamenat ochranu před nebezpečím vzniku diabetu.
Biotin - zvyšuje insulin sensitivitu a zvyšuje aktivitu glukokinázy, enzymu, který je odpovědný za první krok ve zpracování glukózy játry. Koncentrace glokokinázy u diabetiků je velmi nízká. Studie na zvířatech prokázaly že diata bohatá na biotin zlepsila glokózovou toleranci a podpořila sekreci insulinu.(Zhang 1996, Furukawa 1999)
Carnitine - snižuje hladinu glukózy v krvi a hladinu HbA1c, zvyšuje citlivost buněk vůči insulinu a optimalizuje metabolismus uhlovodanů. Deficit carnitinu bývá pravidlem u diabetu II. typu. Ve velké studii Acetyl-L-Carnitin předešel nebo zpomalil vznik srdeční neuropatie u pacientů s diabetem (Turpeinen 2005)
Carnosin. Carnosin je inhibitorem glykace, byl prokázán preventivní účinek při vzniku diabetické nefropatie a redukce vzniku AGEs. (Janssen 2005, Yan 2005)
Koenzym Q10 - zlepšuje kontrolu hladiny glykémie, snižuje krevní tlak a předchází oxidativnímu poškození způsobenému diabetem. V kontrolované studii, pacienti s diabetem II. typu dostávali 2x denně 100 mg CoQ10. Výsledkem bylo zlepšení kontroly diabetu projevující se snížením hladiny HbA1c a krevního tlaku (Hodgson 2002)
Magnesium (hořčík) - lidé s diabetem mají často snížené množství magnesia v těle, které js způsobené jak léčbou, tak samotným onemocněním cukrovkou. Suplementace magnesiem zlepšuje kontrolu diabetu.(Rodriguez-Moran 2003)
Vláknina - Dieta bohatá na vlákninu redukuje poškození způsobené chronicky zvýšenou hladinou krevního cukru.(Chandalia 2000)
Další vhodné nutriční doplňky: Silymarin, Vitamin B3(niacin) Vitamin C, E,